Euronav breidt vlcc-vloot na blokverkoop aan Frontline toch weer beetje uit

Posted by
Category:

Euronav breidt zijn vloot supertankers toch weer een beetje uit ondanks de verkoop van het grootste deel van zijn very large crude carriers (vlcc’s) aan concurrent Frontline.

De Belgische rederij maakt gebruik van een optie om voor 112,2 miljoen dollar een nieuwe vlcc door een niet nader genoemde werf te laten bouwen. Euronav sloot die optie twee maanden geleden af bij de bestelling van een soortgelijk schip, waarvan geen nadere details bekend zijn gemaakt.

De opdracht volgt kort op de opzienbarende overeenkomst die de rederij enkele dagen geleden sloot met het Frontline, van de Noorse ‘tankertycoon’ John Frederiksen. Die staakt zijn pogingen om Euronav in handen te krijgen en verkoopt zijn opgebouwde belang aan de CMB-groep, die in handen is van de Belgische Saverys-familie.

2,35 miljard

Meest opmerkelijke onderdeel van de deal is echter de verkoop van 24 vlcc’s, die uitsluitend ruwe olie vervoeren, door Euronav aan Frontline. Daarmee groeit diens vloot supertankers van 22 tot 46 stuks, goed voor een draagvermogen van bijna veertien miljoen ton. Frontline legt 2,35 miljard dollar op tafel voor de Euronav-vlcc’s, die gemiddeld vijf jaar en vier maanden oud zijn. Partijen hebben al vastgelegd om welke schepen het precies gaat.

Dat is 97,9 miljoen dollar per stuk. Daar steekt de nieuwbouwprijs van 112,2 miljoen dollar voor de twee nieuwe tankers voor Euronav gunstig bij af. Die houdt na de overdracht van twee dozijn vlcc’s aan Frontline nog vijftien van dit type tankers over. Daarnaast behoudt de Belgische rederij zijn vloot van 25 olietankers van rond de 160.000 ton (Suezmax), die nog net door het Suezkanaal door het Suezkanaal kunnen varen.

De afronding van de aandelenoverdracht van Frontline aan CMB en die van de tankerdeal staan voor het vierde kwartaal op het programma en zal waarschijnlijk kort voor het eind van het jaar zijn beslag krijgen. Voor die tijd vindt er nog een bijzondere aandeelhoudersvergadering plaats.

Frederiksen heeft bijna anderhalf jaar lang getracht Euronav in handen te krijgen. Daarmee zou veruit de grootste vlcc-vloot ter wereld ontstaan. Met de overname van de 24 exemplaren van de Belgische rederij heeft hij zijn ambities iets moeten bijstellen. Toch is hij tevreden. ‘Deze transactie is een aanzienlijke versteviging van de positie van Frontline als toonaangevend beursgenoteerde tankeronderneming en is een versterking in de vlcc-markt op een geschikt moment in de cyclus’, liet hij optekenen.