EU wil rivaal Nieuwe Zijderoute bouwen naar India

Posted by
Category:

De Europese Unie, VS, India en enkele andere landen hebben op de G20-top dit weekend plannen bekendgemaakt voor ambitieus spoor-en scheepvaartproject dat India, het Midden Oosten en Europa logistiek beter met elkaar moet verbinden.

De plannen, die door de initiatiefnemers worden omschreven als historisch, zijn een direct antwoord op de Chinese Nieuwe Zijderoute. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie moet het project het afwikkelen van handelsstromen tussen India en Europa met 40% versnellen.

Israël centrale rol

Onderdeel van het project is de bouw van twee transportcorridors. Verder gaat het ook om de aanleg van een pijpleiding voor waterstof en het leggen van ‘high speed’-datakabels tussen de betrokken landen. Ook willen de partijen het stroomnetwerk verbeteren en uitbouwen. Israël zou bij de aanleg van de pijpleiding voor waterstof naar Europa een centrale rol krijgen.

Concrete details over de nieuwe spoor-en scheepvaartroute zijn nog niet bekend en moeten volgens de initiatiefnemers nog worden uitgewerkt. Daarbij hebben de landen afgesproken om binnen zestig dagen te komen met een ‘actieplan’ en een ‘tijdspad’ voor het project.

300 miljard euro

Over de kosten van het initiatief is nog niets bekend. Wel zal een deel van de financiering komen van het EU-initiatief Global Gateway, heet het. Brussel wil via die pot de komende jaren een bedrag van 300 miljard euro steken in de infrastructuur in opkomende economieën in de wereld. Daarnaast zou Saudi Arabië, dat samen met de Verenigde Arabische Emiraten tot de initiatiefnemers behoort, al een bedrag van 20 miljard dollar hebben toegezegd.