EP: beperk invloed niet EU-landen in Europese havens
De Europese Commissie moet een strategie ontwikkelen om de groeiende macht van derde landen in de EU-havenlogistiek te verminderen. Daartoe roept het Europees Parlement (EP) op in een ontwerpresolutie, geschreven door de Nederlandse christendemocraat Tom Berendsen. Het voorstel zal binnenkort worden behandeld door de verkeerscommissie van het EP.
Binnen het Parlement zijn de zorgen groot dat straks de strategische haveninfrastructuur van de Europese Unie, zoals de containeroverslag in de grote zeehavens, in handen is van bedrijven uit onder meer China en het Midden-Oosten. Directe aanleiding zijn de waarschuwingen van inlichtingendiensten voor spionage, economische afhankelijkheid en sabotage van niet EU-bedrijven in de kritische Europese infrastructuur. Berendsen noemt in die context vooral de Chinese activiteiten in de Europese havens ‘problematisch’.
Op de achtergrond speelt onder meer de recente deelname van het Chinese Cosco in een haventerminal in Hamburg mee. Ook in de haven van Rotterdam is een groot deel van de overslagbedrijven, waaronder ECT (Hutchison), in handen van ondernemingen uit niet-EU landen.
‘Onvoldoende instrumenten’
In de ontwerptekst valt onder meer te lezen dat de EU over ‘onvoldoende instrumenten’ beschikt om de noodzakelijke controle te hebben op deze buitenlandse investeringen in de strategische havenlogistiek binnen de EU. De lidstaten zouden dan ook het toezicht op deze investeringen in havens, terminals en belangrijke maritieme voorzieningen ‘moeten versterken’, heet het verder.
In de ontwerptekst wordt verder de Europese Commissie gevraagd om over een maritieme cabotage-regels voor niet EU-entiteiten na te denken. Er wordt daarbij gewezen op het feit dat EU-reders geen cabotage-diensten tussen Chinese havens mogen uitvoeren, terwijl dit in de EU tot de kernactiviteiten behoort van de Chinese containerrederijen.
Rol Containerallianties
Het EU-bestuur wordt verder verzocht een onderzoek in te stellen welke rol de containerallianties, de EU-vrijstelling en de recente buitenlandse investeringen in Europese achterlandlogistiek spelen bij de groeiende macht van niet EU-bedrijven in de Europese havenlogistiek.