Eerste bedrijven goedgekeurd voor biometrische beveiliging Belgische havens

Posted by
Category:

De bedrijven Alfapass en NineID zijn als eerste bedrijven erkend voor het verwerken van biometrische gegevens in de Belgische havens. Ze gebruiken bijvoorbeeld vingerafdrukken om toegang te verlenen tot haventerreinen, netwerk- en informaticasystemen en het opstarten van machines.

Alfapass en NineID doorliepen hiervoor een grondige controle door het directoraat-generaal (DG) Scheepvaart en het Centrum voor Cyberbeveiliging. Biometrische toegangscontrole wordt volgens federaal minister van justitie Paul Van Tigchelt een belangrijk nieuw wapen in de strijd tegen drugssmokkel. De wetgeving hierover, in de wet maritieme beveiliging, is sinds 1 januari van kracht.

Het was meteen de eerste Belgische wet rond de verwerking van biometrische gegevens. De wet bepaalt welke bedrijven biometrische gegevens mogen gebruiken en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen zodat de privacy gegarandeerd is. Zo mogen biometrische gegevens nooit centraal of ongecodeerd worden opgeslagen, om te vermijden dat een hacker die informatie zou kunnen stelen.

Badges en codes

Tot nog toe controleren havenfaciliteiten met toegangsbadges en toegangscodes wie hun terreinen mag betreden. Een makkelijk te misbruiken systeem indien er geen biometrische verificatie is. Badges kunnen verloren raken, gestolen of doorgegeven worden.

‘In tegenstelling tot bijvoorbeeld de haven van Rotterdam, is die van Antwerpen veel moeilijker te beveiligen, vanwege haar open karakter met veel toegangswegen’, legt de minister uit. ‘De wet maritieme beveiliging voorziet verder ook in onder meer een betere perimeterbeveiliging met meer en beter hekwerk en camera’s.’