Duitse Maut-verhoging kost Nederlandse transporteurs 150 miljoen euro extra

Posted by
Category:

De verhoging van de Duitse tol door middel van een CO2-heffing, kan Nederlandse transportbedrijven op jaarbasis 150 miljoen euro kosten. Dat heeft NT berekend op basis van Duitse tolgegevens.

Jaarlijks rijden vrachtwagens met een Nederlands kenteken zo’n miljard kilometers over Duitse tolwegen, blijkt uit data van het Duitse Bundesamt für Logistik und Mobilität (BALM), onderdeel van het ministerie van Verkeer. Vrachtwagens met de uitstootklasse Euro-6 en vijf assen of meer nemen daarbij het grootste gedeelte op zich. In 2022 reed dit type vrachtwagens ruim 890 miljoen Maut-kilometers, dat kostte transporteurs bijna 170 miljoen euro.

Per 1 december gaat het Maut-tarief omhoog met een CO2-toeslag. De hoogte van die toeslag verschilt per emissie- en gewichtsklasse, voor Euro-6-vrachtwagens met vijf of meer assen is dit 15,8 cent per kilometer. Ervan uitgaande dat het aantal Duitse tolkilometers in 2024 ongeveer gelijk blijft, betekent de toeslag een bijkomende kostenpost van ruim 141 miljoen euro voor dit type Nederlandse vrachtwagens.

Overige trucks

Daar komen vrachtwagens met andere emissieklassen en assenaantallen nog bij. Nederlandse trucks met vier assen in de Euro-6-klasse, vorig jaar goed voor 39 miljoen tolkilometers, gaan 0,134 cent per kilometer extra betalen. In totaal komt dat neer op vijf miljoen euro.

Vrachtwagens met emissieklasse Euro 5 zijn steeds minder gangbaar, maar reden in 2022 nog 37 miljoen kilometers over de Duitse tolwegen. Deze trucks zouden de Duitse staat in 2024 bijna zes miljoen euro op jaarbasis extra opleveren, hoewel het aannemelijk is dat deze emissieklasse tegen die tijd veel minder gebruikelijk is.

Volgens de laatste European Road Freight Rate Benchmark TI, Upply en IRU maken tolkosten nu zo’n 10 tot 12% uit van de totale kosten van wegvervoerders die in Duitsland actief zijn. Na invoering van de CO2-toeslag zou dat stijgen naar 20%. Als voorbeeld noemen de auteurs een transportbedrijf met 130 vrachtwagens. Die zou nu per maand zo’n 200.000 euro aan tol kwijt zijn, na december zou dat verdubbelen tot 400.000 euro.