DSV lost K+N af als grootste luchtvrachtexpediteur van de wereld

Posted by
Category:

Het Deense DSV mag zich de grootste luchtvrachtexpediteur van de wereld noemen nadat het vorig jaar met een omzet van twaalf miljard euro de oude marktleider K+N passeerde. Dat blijkt uit een analyse van de Britse consultant Transport Intelligence (TI).

In totaal is de mondiale luchtvrachtmarkt goed voor 131,7 miljard euro, aldus TI. Daarvan hadden de Denen in 2022 een marktaandeel van iets meer dan 9% als nieuwe marktleider. Het Zwitserse K+N moest voor het eerst sinds jaren genoegen nemen met een tweede plek met een omzet van 11,6 miljard euro. Die inkomsten waren goed voor een marktaandeel van 8,8%.

K+N was in de versie van 2021 nog met een omzet van 10 miljard euro de grootste luchtvrachtexpediteur met DSV op een verdienstelijke tweede plaats met 9,4 miljard euro aan luchtvrachtinkomsten. Dat de rollen nu zijn omgekeerd, heeft vooral te maken met de consolidatie in 2022 van de vrachtomzet van het overgenomen Agility in de cijfers van DSV.

Marktaandeel toppers naar 30%

Het Duitse DHL Global Forwarding (10,4 miljard euro) eindigde blijkens de ranking van TI op de derde plaats (marktaandeel: 7.9%) in 2022. DB Schenker volgde net zoals in 2021 op een vierde plaats met een omzet van 7,7 miljard euro (marktaandeel (5,9%). De vier grootste expediteurs van de wereld hebben derhalve samen een marktaandeel van ruim 30%, leert een snelle rekensom.

Qua tonnage voert K+N overigens nog steeds de mondiale ranglijst aan met een volume van 2,2 miljoen ton luchtvracht in 2022. Tweede is hier niet DSV, maar DHL Global Forwarding met 1,9 miljoen ton. DSV eindigde qua verkocht volume op een derde plek met 1,45 miljoen ton, vlak voor DB Schenker (1,3 miljoen ton), blijkt uit de analyse van Transport Intelligence.

Dat DSV zo ver terugvalt qua volume op de mondiale ranglijst van luchtvrachtexpediteurs heeft vooral te maken met het feit dat het expeditiebedrijf niet actief is in de perishable-markt, waar de tonnages altijd omvangrijk zijn, maar de inkomsten een stuk lager liggen dan bij general cargo, zoals electronica.