DFDS: meer armslag met verkoop en terughuur van drie superferries

Posted by
Category:

De Deense ferryrederij DFDS verschaft zichzelf meer financiële ruimte met de verkoop en terughuur van drie relatief nieuwe grote schepen voor 200 miljoen euro.

Het gaat om de slechts twee jaar oude ‘Scandia Seaways’ en de drie jaar oude ‘Flandria Seaways’ en ‘Humbria Seaways’. De Deense rederij verkoopt ze aan het eveneens Deense Navigare Capital en huurt ze aansluitend vijf jaar terug.

Navigare Capital is zes jaar geleden met een aantal partners opgericht door Robert Maersk Uggla, voorzitter van AP Moller-Maersk. Dat heeft sindsdien geïnvesteerd in zo’n 35 bestaande en nieuwe schepen, waaronder tankers, bulkcarriers en containerschepen. Een deel daarvan is inmiddels weer verkocht.

DFDS, vorig jaar goed voor een omzet van 2,25 miljard euro, heeft een optie om de schepen aan het eind van de huurperiode weer terug te kopen. Ze worden deze week overgedragen en leveren de groep een boekwinst van twintig miljoen euro op. De transactie leidt verder tot een verlaging van het geïnvesteerde vermogen van tachtig miljoen euro en van de schuldpositie met 94 miljoen euro.

Het drietal is onderdeel van een serie van zes zusterschepen, die gebouwd zijn door de Chinese staatswerf CSC Jinling. Met hun lengte van ruim 237 meter behoren ze tot de grootste ro/ro-schepen die in Europa worden ingezet.