Contracttarieven wegvervoer voor het eerst dit jaar gestegen

Posted by
Category:

De contracttarieven in het Europese wegvervoer zijn voor het eerst dit jaar gestegen. Dat terwijl de spottarieven juist verder daalden, voor het vierde kwartaal op rij.

Dat blijkt uit de laatste European Road Freight Rate Benchmark van de Britse analist Transport Intelligence (TI), vrachtplatform Upply en de internationale transportkoepel IRU. De spottarieven daalden met ongeveer 1% en liggen nu gemiddeld zo’n 12% lager dan een jaar geleden.

‘De druk aan de vraagzijde op de korte termijn op het vrachtvervoer over de weg blijft op het hele continent afnemen. Consumenten die nu in reële termen armer zijn, consumeren minder goederen, terwijl bedrijven hun productie terugschroeven in het licht van de afnemende vraag’, lichten de auteurs de dalende spottarieven toe.

Dure diesel

Volgens TI, Upply en IRU zijn de spottarieven op sommige routes tot onder de contracttarieven gedaald. Bijvoorbeeld tussen Warschau en Duisburg is spotvervoer inmiddels gemiddeld goedkoper dan contractvervoer.

De contracttarieven waren in de eerste drie kwartalen van dit jaar eveneens gedaald, maar maakten een kleine opleving mee. De prijzen stegen met 1% en liggen ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Dat is met name te danken aan de hoge kosten voor transporteurs, zoals dure diesel. Saudi-Arabië en Rusland hebben besloten om minder olie te produceren, waardoor de dieselprijzen flink zijn gestegen.

Maut-verhoging

Ook zijn wegvervoerders meer geld kwijt aan loonkosten. Volgens IRU liggen de lonen gemiddeld 17,6% hoger in vergelijking met 2019. Vanwege de hoge kosten is de verwachting dat de tarieven in het wegvervoer de komende tijd stabiliseren of licht stijgen. Een belangrijke factor daarin is de Duitse verhoging van de Maut door middel van de CO2-toeslag die op 1 december in gaat.

Volgens het rapport van TI, Upply en IRU maken tolkosten nu zo’n 10 tot 12% uit van de totale kosten van wegvervoerders. Na invoering van de CO2-toeslag zou dat stijgen naar 20%. Als voorbeeld noemen de auteurs een transportbedrijf met 130 vrachtwagens. Die zou nu per maand zo’n 200.000 euro aan tol kwijt zijn, na december zou dat verdubbelen tot 400.000 euro.

Na Duitsland heeft ook Oostenrijk een invoering van de CO2-toeslag aangekondigd. Die wordt naar verwachting in januari 2024 van kracht. Andere Europese landen die tol heffen volgen later in 2024 en 2025 met het invoeren van de toeslag.