Containervervoerder Maersk schrapt wereldwijd 10.000 banen

Posted by
Category:

De Deense containerrederij en vrachtvervoerder A.P. Møller-Maersk gaat wereldwijd minstens 10.000 banen schrappen. Het bedrijf wil daarmee kosten besparen en de winstgevendheid beschermen. De stap volgt op de gedaalde vrachtprijzen, de toegenomen concurrentie in de sector en de zwakkere vraag naar containervervoer.

Maersk waarschuwde eerder al dat het wereldwijde containervolume dit jaar sterker zal dalen dan gedacht. Doordat de wereldeconomie afzwakt worden er minder goederen vervoerd per schip vanuit Azië naar Europa en de Verenigde Staten. Zo kopen consumenten minder spullen door de hoge inflatie en proberen fabrikanten eerst bestaande voorraden af te bouwen voordat ze nieuwe voorraden aanleggen.

Door het massaontslag verdwijnt zo’n 9 procent van de werknemers bij het bedrijf. Maersk verwacht dat de ontslagronde een kostenbesparing oplevert van 600 miljoen dollar. Ook gaat het in Kopenhagen gevestigde bedrijf zijn aandeleninkoopprogramma voor 2024 herzien en de kapitaalinvesteringen in 2023 en 2024 verlagen.

De winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen zal dit jaar aan de onderkant van de eerder voorspelde bandbreedte van 9,5 miljard tot 11 miljard dollar uitkomen.