Celstraf voor drie bemanningsleden rampschip ‘Norman Atlantic’, reders vrijgesproken

Posted by
Category:

De rechtbank van Bari (Italië) heeft gevangenisstraffen opgelegd aan drie bemanningsleden van de ferry ‘Norman Atlantic’, het schip waarop eind december 2014 bij een grote brand minstens 31 mensen om het leven kwamen. Scheepseigenaar Carlo Visentini van het Italiaanse scheepvaartbedijf Visemar di Navigazione is door de Italiaanse rechter vrijgesproken, evenals de Griekse rederij Anek Lines, die het schip destijds gecharterd had.

De Italiaanse kapitein van de ‘Norman Atlantic’ heeft van de rechter de hoogste straf gekregen: zes jaar gevangenisstraf. Vlak na de ramp had de kapitein in Italië juist nog veel lof toegezwaaid gekregen nadat hij als laatste van boord was gegaan: de reddingsdiensten haalden hem destijds ruim 36 uur na het eerste noodsignaal van boord.

De Italiaanse hoofdwerktuigkundige van het schip heeft vijf jaar en vier maanden cel opgelegd gekregen, een derde bemanningslid werd veroordeeld tot drie jaar. De drie bemanningsleden wordt nalatigheid verweten; nadat op het schip brand was uitgebroken, verliepen de bestrijding van de brand en de evacuatie volgens de rechter zo chaotisch, dat daardoor veel meer slachtoffers zijn gevallen dan bij een doortastende reddingsoperatie het geval zou zijn geweest.

Geen doodslag

De bemanningsleden werden wel vrijgesproken van de beschuldiging ‘doodslag’, het delict waarvoor de aanklager een pleidooi had gehouden. De overige 29 bemanningsleden van de ferry zijn helemaal vrijgesproken, evenals de betrokken ferrymaatschappijen.

Daarbij speelde ook een rol dat de Italiaanse wet volgens de rechter vervolging niet toestond doordat feiten inmiddels al verjaard waren of zaken al waren afgedaan door een eerder juridisch proces in Griekenland. Door een Griekse rechter was wel straf uitgesproken tegen een van de eigenaren van Anek Lines, zestien jaar cel zelfs, maar uiteindelijk werd dat daar omgezet in een voorwaardelijke celstraf en een bescheiden boete.

Ramp

De brand ontstond destijds waarschijnlijk door kortsluiting in reeferapparatuur. Het schip had 43 koeltrucks aan boord, terwijl er maar 40 reeferaansluitingen waren, waardoor de overige drie koelwagens hun motor lieten draaien, ook al was dat tegen de regels.

De ‘Norman Atlantic’ was op 27 december 2014 vertrokken vanuit de Griekse haven Patras met grofweg 475 mensen aan boord met bestemming Ancona (Italië). In de vroege ochtend van 28 december klonk ter hoogte van Albanië het brandalarm. 452 mensen konden van boord worden gered, van wie er 64 gewond waren geraakt. Zeker 31 mensen kwamen bij de brand om het leven, maar aangezien bekend was dat er ook nogal wat verstekelingen aan boord waren, hebben de autoriteiten het precieze dodental nooit definitief vast kunnen stellen.

De ramp eiste op 30 december, twee dagen na de ramp, nog twee extra levens tijdens het bergen van het scheepswrak, toen tijdens het bevestigen van een sleepkabel de kabel knapte en het touw twee Albanese opvarenden van de sleepboot raakte.