Canadese kartelboete voor ro/ro-vervoerders NYK en K Line

Posted by
Category:

Het hooggerechtshof van Ontario heeft de Japanse rederijen NYK en K Line beboet voor het maken van prijsafspraken in het vervoer van rollende lading.

NYK moet anderhalf miljoen Canadese dollar betalen en K Line bijna een half miljoen in een zaak die teruggaat tot 2008. In dat jaar hebben ze in contractonderhandelingen voor het vervoer van Japanse auto’s naar Canada de prijzen onderling afgestemd, zo hebben ze tijdens de rechtszaak toegegeven.

Beide bedrijven pleitten daarom schuldig aan samenzwering op grond van de kartelwetgeving. K Line pleitte ook schuldig aan een aanklacht wegens manipulatie van biedingen, en geeft toe dat het een overeenkomst had gesloten voor het manipuleren van biedingen voor een aanbesteding van General Motors voor het vervoer van auto’s van Zuid-Korea naar Canada in de periode 2011/2012.

De twee rederijen kregen clementie bij de veroordeling omdat ze meewerkten aan het onderzoek van de Canadese mededingingsautoriteiten. Niettemin zei Matthew Boswell, Canada’s commissaris voor Mededinging, dat ‘hard optreden tegen criminele samenzwering een topprioriteit is’. Volgens hem houdt de uitspraak de boodschap in dat iedereen die zaken doet met Canada zich aan de wet moet houden.