‘Boetes door gebruik oude bestuurderskaart in nieuwe tachograaf’

Posted by
Category:

De nieuwe Smart Tacho 2, die sinds 21 augustus verplicht is in nieuwe voertuigen, registreert automatisch grenspassages. Dat gebeurt echter alleen als er ook een nieuwe tachograafkaart in zit, maar dat is blijkbaar niet voor iedereen duidelijk. De Tsjechische vervoerdersvereniging Česmad Bohemia waarschuwt voor boetes door het gebruik van oudere tachograafkaarten in de smart tacho 2. Een aantal nieuwe functionaliteiten werkt dan niet, waardoor bij controles problemen kunnen ontstaan als een chauffeur verzuimt om de passage handmatig in te voeren.

Veel Tsjechische transportondernemers hebben volgens de organisatie al melding gemaakt van sancties omdat bijvoorbeeld grensoverschrijdingen niet geregistreerd werden. Bestaande tachograafkaarten werken ook gewoon in de nieuwe smart tacho 2, maar door het ontbreken van de benodigde functionaliteit blijft het nodig om grenspassages handmatig in te voeren. Wie af wil van de verplichte tachostop aan de grens, zal dus moeten investeren in nieuwe tachograafkaarten.

Grotere opslagcapaciteit

De nieuwe tachograafkaarten hebben verder onder meer een grotere opslagcapaciteit omdat chauffeurs vanaf 2025 bij een controle alle gegevens over rij- en rusttijden moeten kunnen laten zien van de afgelopen 56 dagen. Nu is die periode nog 28 dagen.

De nieuwe tachograafkaart is sinds eind juli ook in Nederland te koop bij Kiwa Register en kost, net als de vorige versie, net iets meer dan 125 euro. De nieuwe kaarten (G2V2) zijn te herkennen aan het nummer 0039 rechtsonder op de kaart. De bestuurderskaart is vijf jaar geldig.

De tachograafkaarten zullen volgend jaar weer fors duurder worden. Het kabinet kondigde eerder aan dat er voor transportdocumenten prijsverhogingen tot 20% plus een inflatiecorrectie aankomen. Kiwa zou deze maand met een update van het kostprijsmodel moeten komen, waarna meer duidelijk wordt over de prijzen voor 2024.