Bingo voor redersfamilie Wagenborg op miljonairslijst

Posted by
Category:

De kassa rinkelde voor de redersfamilie Wagenborg in de laatste editie van de Quote 50 van meest vermogende families in Nederland. Het fortuin van de Groningers groeide met maar liefst 60% naar 745 miljoen euro, blijkt uit de onlangs gepubliceerde lijst van grootverdieners.

Dat leverde de Wagenborg met plek 22 (2022: 38) een flinke stijging op in de ranglijst van miljonairs en miljardairs. De familie mag zich tegenwoordig dan ook de eigenaar noemen van de grootste rederij van Nederland en wist vorig jaar een nettowinst bijeen te varen van bijna een kwart miljard euro.

Kloosterboer blijft onder de 1 miljard

De broers Klaas (65), Jack (62), Johan (60) en Alex (59) Kloosterboer zagen daartegen hun imposante familievermogen van 900 miljoen euro niet verder toenemen vergeleken met eerdere edities. De groei kwam uit op nul nadat de familie twee geleden goede zaken deed met de verkoop van het vries-en koelhuizenimperium aan het Amerikaanse Lineage Logistics. Na die tijd lijken de broers vooral te genieten van hun oude dag, aldus Quote.

De Utrechtse familie rond Frans van Seumeren (zwaar transport) zag het fortuin ook niet toenemen. Dat bleef steken op 360 miljoen euro, net genoeg om als hekkensluiter te dienen in de top 50 van vermogende families.

Van der Vorm

Op die lijst bevindt zich ook nog aanzienlijk oud kapitaal dat zijn oorsprong heeft in de Rotterdamse haven. Zo bleef de familie Van der Vorm (8,3 miljard euro) op afstand de nummer 2 op de lijst achter de koplopers, C&A familie Brenninkmeijer (24,5 miljard euro). Het startkapitaal van de Van der Vorms kwam uit de verkoop van de Holland Amerika Lijn (HAL). De initialen daarvan worden nog steeds gebruikt om met succes te investeren in een groot aantal activiteiten.

De familie Van Beuningen heeft zijn roots ook in de Rotterdamse haven (SHV), maar dat is met 890 miljoen euro aanzienlijk bescheidener dan dat van de HAL-eigenaars. Met die grote zeehaven hebben ze overigens niets meer te maken.

Van Oord blijft in de top 10

Baggeren lijkt zich verder nog steeds te lonen. Dat bewijst de familie Van Oord van het gelijknamige baggerbedrijf. De teller stond in de laatste editie op 1,7 miljard euro (+13%), waardoor de Van Oords in de top 10 van de meeste vermogende families op plek 6 blijven steken. De Quote 50 families maakt onderdeel uit van de bekende Quote 500.