Bestelbusbouwer Maxus vergroot keuzestress voor schone stadsdistributeurs

Posted by
Category:

Maxus-bestelbussen worden al een tijdje in Nederland verkocht, maar sinds kort heeft de Chinese autofabrikant er ook een distributeur in de lage landen bij. Van Mossel Automotive Group heeft de klus op zich genomen en gaat vanaf 2024 maar liefst 20 modellen van de Maxus naar Nederland halen. Op het hoofdkantoor van Van Mossel in Waalwijk kreeg NT alvast een voorproefje.

Van Mossel is nog maar een half jaar geleden verhuisd naar de nieuwe vestiging aan de A59. De toegestroomde journalisten worden ontvangen in de imposante hal van het gebouw, waar tientallen oldtimers staan opgesteld. ‘Van elk merk dat Van Mossel verkoopt, staat er een model. Ik vind dat ze er nu dus van Maxus ook een moeten neerzetten’, grapt Robin Spruijt, Sales Support Coördinator bij Maxus Motors Nederland. Met zijn collega’s houdt hij zich sinds een maand bezig met de distributie van Maxus in Nederland.

Door het distributeurschap bij Van Mossel onder te brengen, wil Maxus definitief voet aan de grond te krijgen in Nederland op het gebied van elektrisch transport met lichte bedrijfsvoertuigen. Maxus richt zich met name op stadsdistributie, het Chinese merk kan klanten als online supermarkt Crisp en pakketbezorger Budbee tot zijn klantenkring rekenen.

Oldtimers in het hoofdkantoor van Van Mossel. Foto: RvdM / NT

‘Het imago van de Maxus-bussen was: zolang ze rijden is het prima, maar als er iets mis mee is, staan ze lang stil’, vertelt Ralf van Meer, algemeen directeur van Maxus Motors Nederland. ‘De levering van onderdelen liet lang op zich wachten. Nu we distributeur zijn, hebben we een magazijn kunnen openen waar onderdelen van Maxus worden opgeslagen. Onderdelen worden zo snel geleverd en als we iets niet op voorraad hebben, kunnen we het in laten vliegen. We hebben een onderdeel dan in twee weken binnen.’

Het huidige Nederlandse aanbod van Maxus bestaat uit de eDeliver 3 en eDeliver 9. De laatste is een grote bestelwagen in diverse hoogten en opbouwvarianten met een laadvermogen tot 1.350 kilo, een trekvermogen tot 1.500 kilo en een elektrisch rijbereik tot 353 kilometer. De eDeliver 3 is zijn kleine broertje met een bruto laadvermogen tot 930 kilo en een elektrische actieradius tot 371 kilometer.

Na de koffieronde stuurt Maxus de journalisten op pad in de twee bestelbussen, die al verkocht worden in Nederland. Bij het starten van de eDeliver 9 geeft het dashboard een resterend rijbereik van 280 kilometer aan, wat tijdens de rit door het Brabantse landschap aardig waarheidsgetrouw terugloopt. Al is de bus dan wel onbeladen.

Nieuw model

In 2024 gaat Maxus 20 verschillende voertuigen aanbieden in Nederland, maakt Van Meer bekend. Het gaat om varianten van de eDeliver 3 en 9 met andere accupakketten, maar er komt ook de eDeliver 7 bij, een bestelbus die met een laadruimte van maximaal 8,7 kubieke meter tussen de 3 en 9 in zit. Maxus belooft een actieradius van 500 kilometer. Van Meer: ‘De eDeliver 7 is in januari leverbaar. Ze staan op de boot vanuit China, ze zijn aan het varen.’

Met een startprijs vanaf 47.000 euro wordt de elektrische bus volgens Maxus goedkoper dan vergelijkbare bussen van de concurrentie. ‘Als nieuwkomer moet je scherper prijzen, je hebt een agressiever prijsbeleid nodig’, vertelt Dorian Scheenloop, Product Manager bij Maxus. ‘Met deze bus zit je in het vaarwater van Stellantis, dat ook ver is met elektrische bestelbussen.’

Onthulling van de Maxus eDeliver 7 op het hoofdkantoor van Van Mossel. Foto: RvdM / NT

Omgebouwde scooter

Een andere nieuwkomer in 2024 is de eDeliver 3 Chassis Cabine, geschikt voor kleine leveringen in binnensteden. ‘Er wordt veel geld uitgegeven aan dit soort voertuigen door bedrijven als Picnic voor niet veel meer dan een omgebouwde scooter. Dit is echt een auto’, zegt Van Meer. De distributietruck moet in het tweede kwartaal van 2024 leverbaar zijn, voor een prijs vanaf 33.495 euro.

Maxus is onderdeel van de Chinese fabrikant SAIC, dat vorig jaar wereldwijd 5,3 miljoen auto’s verkocht. Maxus Motors Nederland maakt weer deel uit van de Van Mossel Automotive Group. De verkoop verloopt echter niet alleen via de dealers van Van Mossel. Klanten kunnen ook terecht bij de bestaande Maxus-dealers van Bluekens, Nijwa en Truckland, aangevuld met Autohuis de Poort Amersfoort. De gehele dealerorganisatie van Maxus telt nu 22 locaties.