Besluit verkoop Asiana Cargo opgeschort

Posted by
Category:

Asiana Airlines heeft nog geen besluit genomen over de verkoop van de omvangrijke vrachtactiviteiten. Het afstoten van Asiana Cargo was een van de eisen van de Europese Commissie om goedkeuring te verlenen aan de overname en fusie van Asiana met de grote Koreaanse broer Korean Air.

Brussel had de twee luchtvaartmaatschappijen tot eind oktober de tijd gegeven om aan de gestelde voorwaarden voor de goedkeuring te voldoen, maar die deadline kan nu niet meer worden gehaald. Daarmee speelt Asiana gevaarlijk spel met de mededingingswaakhond van de EU.

De raad van commissarissen van Asiana Airlines kwam maandag 30 oktober bijeen om over het eisenpakket van de EU te stemmen, maar kon na een lange vergadering ‘geen compleet besluit’ nemen over de verkoop van de Asiana Cargo.

‘Een stemming over die zaak is nu verschoven naar ergens in november’, aldus de tweede luchtvaartmaatschappij van Zuid-Korea. Waarom er maandag geen knopen konden worden doorgehakt, is onduidelijk. Het uitstel betekent echter dat een goedkeuring van de fusie voorlopig niet kan doorgaan door de Europese Commissie en onwaarschijnlijk is voor dit jaar.

Groot marktaandeel

Asiana Cargo is met zo’n elf B747-vrachtjumbo’s een grote speler in het internationaal vrachtvervoer. Samen met Korean Air Cargo controleert Asiana  60% van de luchtvrachtmarkt tussen de EU en Zuid-Korea, blijkt uit data van de Korea Civil Aviation Association. Daarom wil Brussel Brussel dat Asiana Cargo geen onderdeel wordt van de overname. Die acquisitie werd al drie jaar geleden aangekondigd, maar goedkeuring van de verschillende kartelautoriteiten van de EU, VS en Japan is nog steeds niet binnen.

Vooral de omvangrijke vrachtvloot van de twee airlines lijkt daarbij een groot struikelblok te zijn. Behalve de verkoop van Asiana Cargo heeft Brussel ook het inleveren van slots op de luchthavens van Parijs, Frankfurt, Rome en Barcelona geëist. Korean Air heeft wel de goedkeuring voor de fusie op zak van China, Singapore en het Verenigd Koninkrijk.