‘Bedrijven zijn minder snel geneigd om chauffeurs op te leiden’

Posted by
Category:

Lost het krimpende ladingaanbod het personeelstekort op? Lees hier de visie van Karin Schoneveld, manager Marketing en Innovatie bij Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL).

‘Om de vraag simpel te beantwoorden: nee, het gaat het niet oplossen. Wel gaat krimpend ladingaanbod misschien een ­beetje helpen, afhankelijk van de deelmarkt en de regio. Als je kijkt naar de hele arbeidsmarkt dan zijn er twee bewegingen die van belang zijn. De economische groei, want die bepaalt de uitbreidingsvraag naar personeel in de sector, en aan de andere kant de uitstroom. De reguliere uitstroom van de sector is redelijk constant.

Dan moet je vooral denken aan mensen die met pensioen gaan. Dat wordt uiteraard niet bepaald door de economische situatie. En daarnaast is er nog reguliere uitstroom uit de sector, van mensen die naar een baan in een andere sector gaan of die in de WW komen.

Hoe lager de economische groei is, hoe dichter die instroom en die uitstroom bij elkaar komen. Dat maakt het, afhankelijk van waar en in welke handel je zit, misschien iets makkelijker om personeel te vinden. Je ziet wel dat in bepaalde regio’s, en dan moet je vooral aan het noorden van het land denken, de spanning op de arbeidsmarkt wat minder wordt. Dat merken wij bijvoorbeeld in de vraag naar zij-instromers.

We zien dat bedrijven minder snel geneigd zijn om te investeren en mensen op te leiden, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur. Als je kijkt naar de verwachting van werkgevers op lange termijn, dan ziet eigenlijk iedereen het weer aantrekken. Op dat moment krijg je natuurlijk weer een situatie dat die instroom lager wordt dan die uitstroom. Ook omdat andere sectoren met dezelfde krapte kampen.

We houden langjarige cijfers bij en als je dan bijvoorbeeld naar 2010 kijkt, zie je dat de uitstroom veel hoger was dan de instroom, vanwege de naweeën van de crisis. Dan blijven er dus mensen over op de arbeidsmarkt. Nu zie je het patroon dat de instroom en de uitstroom weer wat dichter bij elkaar komen, maar de verwachting is dat ze daarna weer verder uit elkaar gaan lopen en dat het tekort weer gaat oplopen. Als je kijkt naar de demografische ontwikkelingen in Nederland, dan is het zo dat we alleen nog maar groeien door immigratie. Vanuit onszelf gaat het niet gebeuren dat de spanning op de arbeidsmarkt gaat dalen.’