Air Products gaat CO2 afvangen bij waterstoffabriek in Rotterdam

Posted by
Category:

Air Products gaat straks CO2 afvangen bij zijn bestaande waterstoffabriek in Rotterdam zodat er ‘blauwe’ waterstof wordt gemaakt. Daartoe wordt een koolstofafvang- en koolstofdioxide (CO2) verwerkingsinstallatie (CCS) in gebruik genomen. Dat zal naar verwachting in 2026 operationeel zijn en de blauwe waterstof zal zowel de ExxonMobil (Esso) raffinaderij in Rotterdam als andere klanten bedienen via het waterstofpijpleidingnetwerk van Air Products. Dit zal volgens Air Products de grootste blauwe waterstoffabriek in Europa zijn zodra deze operationeel is.


De fabriek wordt aangesloten op het Porthos-systeem, een consortium dat het eerste grootschalige CO2-transport- en -opslagsysteem in Nederland ontwikkelt waarover onlangs een definitief investeringsbesluit is genomen.

Samen met CO2 vanuit de andere industrie in de haven van Rotterdam, zal de afgevangen CO2 worden getransporteerd naar uitgeputte gasvelden in de Noordzee, ongeveer 20 kilometer uit de kust. Daar wordt het permanent op meer dan drie kilometer diepte onder de zeebodem opgeslagen.

‘Porthos stelt Air Products in staat om zijn CO2-uitstoot in de haven van Rotterdam meer dan te halveren’, meldt het bedrijf in een toelichting. Het project wordt uitgevoerd als onderdeel van de langetermijnovereenkomsten met ExxonMobil en de Nederlandse Staat.