AI vervangt niet de menselijke maat

Posted by
Category:

Steeds meer taken die eerst door mensen werden vervuld, zijn overgenomen door Artificial Intelligence. Vrees is dat het tot een banenverlies leidt en AI straks synoniem voor de WW wordt.

Ik zat in de auto te luisteren naar BNR Nieuwsradio, het ging over Artificial Intelligence (AI). Iedereen lyrisch over de eindeloze toepassingen om de computer werk te laten doen dat nu nog wordt gedaan door mensen. Al kraakten ze toch ook kritische noten over de objectiviteit, privacy en toegankelijkheid van vertrouwelijke data.

Op zich fijn dat AI zoveel werk kan overnemen, maar wat gaan de mensen dan doen? Is AI straks synoniem voor WW? Zoiets als dit heb ik aan het begin van mijn carrière ook al eens meegemaakt: met de opkomst van het internet. Veel kennis die we voorheen voor veel geld verkochten, werd ineens makkelijk en vooral gratis toegankelijk. Door die ontwikkeling zijn wij als adviseurs veel meer opgeschoven naar de implementatie en toepassing van kennis in plaats van het simpelweg distribueren ervan.

Bij AI zal een deel van die rol worden overgenomen door computers. De vraag die dan weer bij mij opkomt, is welke toegevoegde waarde wij als adviseurs dan nog kunnen bieden. Het antwoord op die vraag werd onlangs gegeven door een klant van mij. Hij lag in de clinch met de douane tijdens audit. Hij vertelde dat hij voldoende kennis had over het onderwerp en de toepassing daarvan. Maar waar hij naar op zoek was, was iemand die hij in de ogen kon kijken, iemand die begreep waar hij tegenaan liep. Om samen door die audit heen te ploeteren.

Mijn klant wilde iemand met een eerlijke, afwijkende mening, zoekend naar oplossingen die nog niet eerder waren bedacht of toegepast. Hij was, kortom, op zoek naar de menselijke maat. Tegen de tijd dat ook die menselijke maat wordt geautomatiseerd, is het voor mij mooi geweest en ga ik met pensioen.