2,5 miljoen naar modal shift binnenvaart, nu ook voor shortsea

Posted by
Category:

De vierde ronde van de aanbesteding voor binnenvaartlijndiensten die voor een modal shift van de weg naar het water moet zorgen is geopend. Er komt in totaal 2,5 miljoen euro beschikbaar waarmee nieuwe lijndiensten kunnen worden opgezet. Een deel van deze subsidie kan ook gebruikt worden voor shortsea-verbindingen.

De aanbesteding werkt als een subsidie voor nieuwe of bestaande lijndiensten op drie corridors. Het geld is bedoeld om de onrendabele top te compenseren van terminals en operators die een nieuwe lijndienst willen opstarten of van bestaande lijndiensten de capaciteit en frequentie willen vergroten. Deze onrendabele top ontstaat bijvoorbeeld wanneer een dienst in het begin nog niet rendabel is.

In totaal komt er deze ronde 2,5 miljoen euro beschikbaar, waarvan maximaal 500.000 euro per concessie voor een periode van drie jaar, waarbij de partijen per half jaar worden uitbetaald. Per corridor kan per partij één concessie worden aangevraagd. Het is wel mogelijk om aanvragen voor meerdere corridors in te dienen. Een verkregen subsidiebedrag kan voor meerdere lijndiensten gebruikt worden.

Er is 500.000 euro te verkrijgen voor het traject tussen Rotterdam en Arnhem en Nijmegen. Voor het traject tussen Rotterdam en Venlo en Maastricht komt er twee keer 500.000 beschikbaar. En datzelfde geldt voor het traject tussen de haven van Amsterdam, de haven van Rotterdam en de haven van Antwerpen of Gent. Voor dit laatste traject is het ook mogelijk om een aanvraag te doen voor een shortsea-verbinding.

Niet allemaal benut

Dit is inmiddels al de vierde aanbesteding met als doel structureel lading van de weg naar de binnenvaart te verplaatsen sinds 2021. De drie eerste aanbestedingen in 2021, 2022 en 2023 hebben tien concessies opgeleverd waarbinnen achttien nieuwe lijndiensten zijn opgestart. In totaal zijn er in de eerste drie rondes vijftien mogelijkheden voor een concessie geweest. Die zijn dus niet allemaal benut.

De aanvragen worden beoordeeld op de prijs per container en de afstand waarover de container wordt vervoerd. Daarnaast speelt de haalbaarheid van het plan van de aanvrager een rol, zo laat Hans Keetman, programmamanager bij Connekt, dat verschillende programma’s uitvoert voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, weten. Partijen kunnen zich tot 27 oktober inschrijven voor de aanbesteding. Op 15 september is er een digitale informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden.